Buizerd

Buizerd  (buteo buteo)

Lengte / 51-57 centimeter

Spanwijdte / 110-130 centimeter

Gewicht / 550-1200 gram

Status / stabiel

 

In het grootste deel van Nederland is dit de algemeenste en opzichtigste roofvogel, nog talrijker zelfs dan de Torenvalk en zeker gemakkelijker te zien dan de verborgen levende sperwer. Hij is ook algemeen in allerlei Habitats in grote delen van Europa. Hij is goed in staat te overleven in agrarische gebieden: een mengeling van akkers, weilanden, hagen en bossen is een ideale buizerdhabitat.

Foerageren

Buizerds kennen een gevarieerd dieet. Ze jagen gewoonlijk op kleine zoogdieren, zoals spitsmuizen, muizen, kleine konijnen en mollen, maar ze eten ook veel aardwormen, grote kevers en sprinkhanen. Ze variëren hun prooi afhankelijk van de locatie, eten ook vaak kikkers, padden, wormen, hagedissen of zelfs vis.

Broeden

Het nest van wol en allerlei afval, wordt gebouwd in een boom of bij de basis van een boom op een rotshelling. Uitgebroed door beide ouders komen de 2-4 eieren uit na 33-38 dagen. De jongen vliegen na 50-55 dagen uit en daarna nog 6-7 weken door hun ouders gevoerd.

Trek

Vogels uit Scandinavië en Noordoost-Europa trekken in de herfst naar het zuidwesten; duizenden trekken voorbij in Falsterbo, Zuid-Zweden. Elders zijn ze grotendeels standvogel, maar vele streken bij Gibraltar over naar Afrika. Ook bij de Bosporus trekken veel vogels uit Oost-Europa door, op weg naar Afrika.

Wanneer

Gehele jaar; in Noord en Noordoost-Europa van april tot oktober.

Waar

Grootste deel van Europa, met uitzondering van IJsland en Noord-Scandinavië, ontbreekt ook in grote delen van Oost-Europa (daar wordt hij vervangen door de Steppebuizerd)

Advertenties