Ekster

Ekster (Pica pica)

Lengte / 44-46 centimeter

Spanwijdte / 52-60 centimeter

Gewicht / 200-250 gram

Status / stabiel

Veel mensen haten de ekster vanwege zijn reputatie zangvogels te doden, maar toch is het een actieve, intelligente, zeer fraaie vogel met een talent voor een goed leven in moderne stedelijke omstandigheden. In West-Europa, en ook in Nederland en België, keert hij langzamerhand ook terug naar het platteland waar hij eeuwenlang werd vervolgd.

Foerageren

Insecten, vooral kevers, maar ook bessen, zaden en allerlei afval vormen de bulk van het dieet van de Ekster. In het voorjaar eet hij jongen en eieren van andere vogels, en zelden adulte vogels, maar hij geeft altijd de voorkeur aan insecten.

Broeden

Een overkoepeld nest van dikke takken, soms gevoerd met modder, dat hoog in een boom of een heg wordt gebouwd. De 5-7 eieren worden drie weken bebroed.

Trek

Standvogel.

Wanneer

Het hele jaar

Waar

In geheel Europa, met uitzondering van IJsland en het uiterste Noorden van Scandinavië, Noord-Schotland, de hoge toppen van de Alpen en enkele mediterrane eilandengroepen.

 

Advertenties