Fuut

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Fuut  (Podiceps cristatus)

Lengte / 46-51 centimeter

Spanwijdte / 85-90 centimeter

Gewicht / 800-1000 gram

Status / stabiel

Door de kopversieringen is de Fuut in het voorjaar en de zomer een onmiskenbare vogel. De kleurige pluimen zijn ’s winters afwezig en de Fuut heeft dan een wit gezicht en een witte borst, met een slanke nek en dolkvormige snavel.

Foerageren

De Fuut eet visjes en andere waterdieren, die tijdens langdurig duiken onder water worden gevangen.

Broeden 

Ze nestelen langs de waterrand en leggen maximaal zes eieren in drijvende nesten van waterplanten. De jongen verlaten het nest al snel.

Trek

Na het broedseizoen trekken vele naar de kust of verzamelen zich op reservoirs die ijsvrij zijn. De vogels uit Noord en Oost-Europa trekken ’s winters naar het westen en zuiden, tot aan de Middellandse Zee.

Wanneer

Gehele jaar. In Zuid- en West-Europa; april tot oktober in Noord- en Oost-Europa.

Waar 

Zoetwatermeren, grote rivieren, kusten en steden; lokaal in geheel Europa, behalve in Noord-Europa.

 

Advertenties