Gaai

Vlaamse Gaai (Garrulus glandarius)

Lengte / 35 centimeter

Spanwijdte / 52-58 centimeter

Gewicht / 140-180 gram

Status / stabiel

De gaai is een intrigerende soort, die contrastrijk en mooi is. In de meeste bossen is hij wild en schuw. In parken en tuinen kan hij beter benaderd worden als hij maar met rust wordt gelaten.

Foerageren

De gaai eet noten, zaden, bessen, insecten en soms kleine zoogdieren of vogels en hun eieren. In de herfst verzamelt hij enorme aantallen noten of eikels en begraaft ze voor later gebruik, waarbij hij de locatie onthoudt zodat hij ze in de late winter en de lente weer kan opgraven.

Broeden

De 5-7 eieren worden in 16-17 dagen uitgebroed. Ze worden in een nest van takken gelegd in de vork van een boom.

Trek

Gaaien zijn standvogels, maar sommige vogels uit het noorden en oosten trekken iedere winter naar het zuiden en oosten om voedsel te zoeken, soms in grote groepen.

Wanneer

Gehele jaar

Waar

Geheel Europa, behalve in IJsland, het uiterste noorden van Schotland, Noord-Noorwegen, de hoge delen van Zweden, delen van het Spaanse binnenland.

Advertenties