Gekraagde Roodstaart

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Gekraagde Roodstaart  (Phoenicurus phoenicurus)

Lengte / 14 centimeter

Spanwijdte / 20-24 centimeter

Gewicht / 10-20 gram

Status / kwetsbaar

In Nederland is de Gekraagde Roodstaart te vinden in oude bossen, parken met eiken en tuinen met grote bomen. Elders in Europa is hij te vinden in oude eikenbossen, op heidevelden en op rotsige hellingen.

Foerageren

Hij pikt insecten op van het oppervlak van afgevallen bladeren of van bladeren hoog in de bomen. Hij vangt insecten ook in de lucht in korte vliegenvangerachtige jachtvluchten.

Broeden 

Hij nestelt in holtes in bomen, rotsen, gebouwen en soms in nestkasten. De maximaal zeven eieren komen uit in 12-14 dagen.

Trek

Overwintert in Afrika. Regelmatig langs West-Europese kusten.

Wanneer

April tot oktober

Waar

Zeldzaam in Ierland, lokaal in Iberië, afwezig in IJsland. Broedt verder in vrijwel geheel Europa en is tevens een wijdverspreide doortrekker.

Advertenties