Grauwe Gans

Grauwe gans  (Anser anser)

Lengte / 75-90 centimeter

Spanwijdte / 150-170 centimeter

Gewicht / 2,9-3,7 Kilogram

Status / stabiel

Het is een vrij zware gans, minder elegant en sierlijk dan de meeste andere.

Foerageren

Groepen foerageren ’s winters op weilanden en akkers, waarbij ze gras, graan en wortels en zaden eten.

Broeden

Paren nestelen op de grond tussen de heide (in het noorden) of tussen riet en andere oevervegetatie. De maximaal zes eieren hebben 27-28 dagen nodig om uit te komen. De jongen vliegen na 50-60 dagen uit.

Trek

Wilde Grauwe ganzen van IJsland trekken naar Groot-Brittannië en Ierland. De ganzen uit Scandinavië en Oost-Europa trekken naar Nederland en andere landen in West-Europa.

Wanneer

Gehele jaar; trekvogels van september tot april; ’s zomers in Noord- en Oost-Europa, ’s winters Spanje, Griekenland.

Waar

Broedt op IJsland, lokaal in Noord- en Oost-Europa, Groot-Brittannië en Nederland; grote aantallen overwinteren in Zuid-Europa en de Benelux.

Advertenties