Grote Bonte Specht

 

Grote bonte specht (Oendrocopos major)

Lengte / 22-23 centimeter

Spanwijdte / 34-39 centimeter

Gewicht / 70-90 gram

Status / stabiel

De algemeenste en bekendste bonte specht in Europa en de maatstok waarmee de andere spechten worden vergeleken. Het is een schitterende vogel: een flits van kleur in een treurig winterbos of op een voedertafel, of in het groene gebladerte van een zomerbos. Hij voelt zich net zo thuis in een naaldbos als in een loofbos, of zelfs in wilgenbosjes.

Foerageren

Hij eet het hele jaar insecten en ’s winters veel zaden. Hij eet ook eieren en jongen van andere vogels. Hij peurt in spleten, zoekt onder bast en hakt in hardhout, waarbij hij zijn forse, krachtige snavel als beitel gebruikt en slurpt voedsel op met zijn lange, kleverige en borstelige tong.

Broeden

Hij hakt een nestholte uit met een diameter van 5-6 centimeter. De 4-7 eieren komen uit in 10-13 dagen.

Trek

Standvogel, maar noordelijke populaties  trekken soms massaal rond bij voedselgebrek.

Wanneer

Het hele jaar

Waar

Geheel Europa, met uitzondering van IJsland, Ierland, Schotse eilanden, het noorden van Scandinavië en delen van Oost-Spanje.

Advertenties