Houtduif

Houtduif (Columba palumbus)

Lengte / 40-42 centimeter

Spanwijdte / 75-80 centimeter

Gewicht / 480-550 gram

Status / stabiel

In sommige gebieden zijn het mooie dieren: plomp en glanzend met een verenkleed vol subtiele variaties op de basiskleuren blauwgrijs, bruingrijs en zacht roze. Groepen in de verte kunnen bestaan uit honderden of soms duizenden exemplaren, en zijn welkome gast in open agrarische landschappen waar verder weinig vogels zijn, of tijdens een winterse zonsondergang als ze naar hun slaapplek vliegen.

Foerageren

Houtduiven eten zaden, graan, scheuten, bladeren, eikels en allerlei bessen.

Broeden

De nesten zijn ondiepe en schamele, doorzichtige platformen van takken in hagen en struikachtige bomen. Twee zuiver witte, glanzende eieren worden 17 dagen bebroed. Hun legen schalen worden vaak gevonden, door de ouders uit het nest verwijderd. De jongen worden gevoerd met een speciale “melk” – een afscheiding uit de krop van de ouders. Ze vliegen na 20-35 dagen uit.

Trek

De meeste Houtduiven in Nederland en België zijn standvogels, die ’s winters rondtrekken om de beste foerageerplekken te zoeken. De populatie wordt aangevuld met wintergasten uit Scandinavië en Oost-Europa, waar ze zomergasten zijn. Grote aantallen trekken verder naar Zuid-Europa in september-oktober en april.

Wanneer

Het hele jaar

Waar

In agrarische gebieden en gemengde bossen, stadsparken, grote tuinen in vrijwel geheel Europa.

Advertenties