Krakeend

 

Krakeend (Anas strepera)

Lengte / 46-56 centimeter

Spanwijdte / 84-95 centimeter

Gewicht / 650-900 gram

Status / kwetsbaar

Dit is een grote eend, maar zichtbaar kleiner, slanker en fijner gebouwd dan de Wilde eend. In sommige gebieden is zijn populatie toegenomen door het uitzetten van vogels. Gewoonlijk is de soort niet op zout water aanwezig, maar hij kan foerageren in de brakke gebieden langs kwelders.

Foerageren

Krakeenden zwemmen regelmatig in de buurt van Meerkoeten, wachtend totdat een Meerkoet opduikt met een snavel vol waterplanten. Ze lijken het voedsel niet te stelen van de Meerkoeten, maar ze nemen genoegen met de restjes die anders zouden wegdrijven. Ze eten allerlei waterplanten, zaden en insecten.

Broeden

Het vrouwtje zoekt een nestlocatie op de grond langs de rand van water, gewoonlijk goed verborgen in hoog gras, zeggen of biezen. Ze maakt het nest met grasstengels en bladeren en voert het met dons van haar borst. Ze legt maximaal 12 eieren en bebroedt deze 24-26 dagen. Ze kunnen vliegen na 7 weken.

Trek

Krakeenden die in Oost-Europa broeden trekken in de herfst naar het zuiden en westen. De vogels van West-Europa verspreiden zich in willekeurige richtingen en verzamelen zich vaak in groepen op groot open water, zoals meren, waterbekkens en ondergelopen afgravingen.

Wanneer

Zomergast in Oost-Europa: april tot augustus. Gehele jaar in West-Europa, het wijdst verspreid in de winter.

Waar

Broedt van Oost Spanje noordwaarts tot Denemarken en Groot-Brittannië, oostwaarts in Zuidoost-Europa, lokaal maar zeer zuidelijk langs de Middellandse Zee.

Advertenties