Kuifmees

Kuifmees

 

Kuifmees  (Lophophanes cristatus)

Lengte / 11,5 centimeter

Spanwijdte / 17-20 centimeter

Gewicht / 10-13 gram

Status / stabiel

In Schotland komt de Kuifmees alleen voor in dennenbossen, maar in de rest van Europa houden ze van gemengde bossen, op sommige plekken zelfs met beuken of kurkeiken. Niet zo gemakkelijk te bekijken als andere mezen. Ze zijn schuwer en daardoor minder goed te benaderen.

Foerageren

Hun belangrijkste voedsel bestaat uit insecten, spinnen en zaden van naaldbomen. Soms komen ze ’s winters af op pindanetjes. Ze slaan voedsel op, dat ze later in de winter en de lente tijdens het normaal foerageren weer opnieuw ontdekken.

Broeden

Het vrouwtje hakt een hol uit of vergroot een te klein hol en voert dat met mos, haar en wol. De 6-7 eieren worden 14-16 dagen bebroed. De jongen vliegen na   18-22 dagen uit.

Trek

Standvogel

Wanneer

Gehele jaar

Waar

Lokaal in Noord-Schotland, wijdverspreid in Europa, behalve in het uiterste noorden en Italië. Lokaal in Hongarije, Roemenië en Bulgarije.

Advertenties