Meerkoet

Meerkoet (Fulica atra)

Lengte / 36-38 centimeter

Spanwijdte / 70-80 centimeter

Gewicht / 600-900 gram

Status / stabiel

Of hij nu rondspettert in ruzieachtige groepen op een stadsvijver of een groot meer of rustig foerageert op een grazige oever langs een rivier of -’s winters- langs de kust, behoren Meerkoeten tot de algemeenste watervogels.

Foerageren

Meerkoeten grazen op gras maar foerageren ook veel in het water, duiken daarbij vaak onder -soms tot wel 2 meter diep- en komen weer boven als een kurk. Ze eten zaden, insecten, slakken en kikkervisjes, maar ook waterplanten.

Broeden

De nesten zijn forse bouwwerken langs de oever, vaak op overhangende takken of riet. De 6-9 eieren komen na een broedtijd van 21-24 dagen uit.

Trek

Veel vogels trekken ’s winters naar groot water. Oost-Europese vogels trekken in de herfst naar het westen.

Wanneer

Hele jaar; in Noord en Oost-Europa vooral van maart tot september.

Waar

Broedt in vrijwel geheel Europa, behalve in IJsland, grote delen van Scandinavië; ook in grote delen van Zuid-Europa slechts lokaal aanwezig.

Advertenties