Ooievaar

 

Ooievaar  (Ciconia ciconia)

Lengte / 100-115 centimeter

Spanwijdte / 180-220 centimeter

Gewicht / 2,5-4,5 Kilogram

Status / kwetsbaar

Een populaire vogel in Europese dorpen, waar de Ooievaar een enorm takkennest op daken, kerketorens, speciale nestpalen en minder vaak in bomen bouwt.

Foerageren

Hij foerageert op akkers en rondom meren en eet kevers, sprinkhanen, kikkers, muizen, mollen en zelfs slangen. Door het droogleggen van drooggelegen en het intensief bewerken van akkerlanden wordt de Ooievaar uit zijn traditionele gebieden verjaagd.

Broeden

De 3-5 eieren komen na 30 dagen uit. Jonge vogels trekken met hun ouders mee, maar broeden pas op een leeftijd van 3-7 jaar.

Trek

In augustus vormen de Ooievaars enorme groepen, die de Middellandse Zee op de smalste plekken oversteken, op weg naar de vlakten van Oost-Afrika, waar ze foerageren op insecten die door de kuddes worden opgeschrikt. Ze keren in maart terug.

Wanneer

Maart tot september.

Waar

Open landschap, natte weilanden, moerassen. Iberië en oostwaarts vanaf Nederland.

Advertenties