Pimpelmees

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Pimpelmees  (Cyanistes caeruleus)

Lengte / 11,5 centimeter

Spanwijdte / 17-20 centimeter

Gewicht / 9-12 gram

Status / stabiel

Loofbossen met een overvloed aan rupsen, spinnen, knoppen en zaden. Hij kan voedsel zoeken op de punten van dunne twijgen die de zwaardere Koolmees niet kan dragen.

Foerageren

Hij eet insecten, vooral rupsen, spinnen, knoppen en zaden. Pinda’s zijn favoriet in tuinen.

Broeden

De nesten worden gemaakt in boomholtes en andere holtes. Vrouwtjes leggen   7-16 eieren, die in 12-15 dagen uitkomen. De jongen verlaten het nest rustig na 16-22 dagen.

Trek

Standvogel, maar er zijn wel plaatselijke bewegingen naar het zuiden en westen.

Wanneer    

Hele jaar

Waar

Gemengde en loofbossen, heggen, parken en tuinen. ’s Winters ook in rietbedden. Geheel Europa behalve: IJsland en Noord-Scandinavië.

Advertenties