Putter

Putter 01

Putter  (Carduelis carduelis)

Lengte / 12 centimeter

Spanwijdte / 21-25 centimeter

Gewicht / 14-17 gram

Status / stabiel

Hoewel de putter in sommige gebieden een tuinvogel is geworden die zelfs heeft geleerd van pindanetjes te eten, is de putter in essentie toch beperkt tot plekken met voldoende zaden in hoge kruiden. Hij doet het goed op rommelige en ruige, overgroeide plekken. Een putter wordt ook wel een Distelvink genoemd.

Foerageren

Zaden van distels en soortgelijke planten zijn van levensbelang. ’s Winters eet hij ook elzen- en dennenzaden. Hij foerageert acrobatisch, direct uit de zaadkoppen, waarbij hij zijn voeten gebruikt om de stengels te manipuleren.

Broeden

Ze nestelen op de buitenste takken van hoge loofbomen. De 4-6 eieren kom binnen 11-14 dagen uit.

Trek

Noordelijke vogels trekken ’s winters naar het zuiden tot aan de Middellandse Zee.

Wanneer

Gehele jaar

Waar

Van Groot-Brittannië en Zuid-Scandinavië zuidwaarts door heel Europa.

Advertenties