Roodborst

Roodborst  (Erithacus rubecula)

Lengte / 14 centimeter

Spanwijdte / 20-22 centimeter

Gewicht / 16-22 gram

Status / stabiel

De Roodborst is in Nederland en België een opvallende vogel die niet schuw is, maar dat is niet overal zo, want hij kan in afgelegen streken vrij schuw zijn. Ze houden van loof- en gemengde bossen, parken met veel bomen en tuinen, waar ze open gazons vermijden.

Foerageren

Ze eten allerlei insecten en spinnen, die ze vooral op de grond zoeken. Ze eten ook bessen in de herfst en winter.

Broeden

Roodborsten broeden in oevers, onder wortels of in halfopen nestkasten. Het nest is een gevoerd kommetje van gras en bladeren. De 4-6 eieren kom uit in 13-14 dagen.

Trek

Veel vogels uit het noorden en oosten trekken in de herfst naar het zuiden en westen.

Wanneer

Gehele jaar in zuid en west Europa, zomergast in Noord- en Oost-Europa.

Waar

Wijdverspreid behalve in IJsland en Noord-Noorwegen.

Advertenties