Spreeuw

Spreeuw  (Sturnus vulgaris)

Lengte / 21,5 cm

Spanwijdte / 37-42 cm

Gewicht / 75-90 gram

Status / Stabiel

Voor hun recente wijdversprijde afname kon de Spreeuw ’s winters in enorme groepen worden gezien, rookwolken door de lucht gedreven, soms met tien- of honderd- duizenden vogels. De groepen verzamelden zich in rietbedden en bossen om te slapen, soms met miljoenen bij elkaar.

Foerageren

Een foeragerende peurt in het gras, waarbij hij zijn snavel opent om een klein maar duidelijk gaatje te maken, in de hoop larve, zoals engerling, te pakken te krijgen. Hij eet allerlei insecten, zaden, granen en voedsel op voedertafels.

Broeden

Spreeuwen nestelen in holtes, zoals verlaten spechtennesten in bomen, grote nestkasten en onder daken van huizen en gebouwen. Het nest word gemaakt van stro, grassen, wortels en andere materialen, gevoerd met veren en mos. De 4-7 eieren worden 12-13 dagen bebroed en de kuikens vliegen uit wanneer ze 20-22 dagen oud zijn.

Trek

Noordelijk en oostelijke broedvogels trekken in de herfst naar het zuiden en westen, waar ze zich voegen bij de spreeuwen die daar standvogel zijn.

Wanneer

Gehele jaar.

Waar

Broed wijdverspreid in geheel Europa, zuidelijk tot de Pyreneeën; ontbreekt in zuid Italië zuid Balkan; ’s winters is het verspreidingsgebied uitgebreid met het Middellandse Zeegebied.

Advertenties