Wilde Eend

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Wilde eend  (Anas platyrhynchos)

Lengte / 51-62 centimeter

Spanwijdte / 81-95 centimeter

Gewicht / 0,75-1,5 Kilogram

Status / stabiel

Er zijn op alle park- en stadsvijvers Wilde eenden te vinden, hoewel veel daarvan kleurpatronen vertonen die in het wild niet voorkomen. Toch behoren echte Wilde eenden tot de mooiste eenden.

Foerageren

Veel Wilde eenden foerageren ’s nachts, omdat ze zich dan veiliger voelen op land. Ze zoeken naar graan op reeds geoogste velden, eikels tussen de afgevallen bladeren langs bosranden en slobberen in ondiep water van rivieren en meren op zoek naar zaden die in het water zijn gevallen, maar ze gondelen, en duiken soms, om scheuten van waterplanten, wortels, waterinsecten en schelpdieren te eten.

Broeden

De woerden hebben geen deel in de opvoeding van de jongen, maar trekken weg om te ruien naar een vaal eclipskleed, terwijl de vrouwtjes verscholen zitten op hun nesten in de dichte vegetatie, vaak onder braamstruiken of in zeggenpollen. Sommige nestelen in kunstnesten, vooral rond stadsparken. Het legsel bestaat uit 9-13 eieren. Ze komen na 27-28 dagen uit en de kuikens worden naar water geleid, waarbij drukke wegen worden overgestoken, waar ze 50-60 dagen blijven voordat ze kunnen vliegen.

Trek

Wilde eenden uit Noord en Oost-Europa trekken in de herfst naar het zuiden en westen, zodat ze in Scandinavië en de gebieden ten oosten van de Oostzee slechts zomergast zijn. In grote delen van West-Europa zijn ze standvogel, die ’s winters worden aangevuld met doortrekkers en wintergasten.

Wanneer

Gehele jaar; behalve in Noord en Oost-Europa.

Waar

Geheel Europa behalve in de meest afgelegen en hoogst gelegen bergstreken.

Advertenties