Zwarte Roodstaart

 

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Zwarte Roodstaart  (Phoenicurus ochruros)

Lengte / 14,5 centimeter

Spanwijdte / 23-26 centimeter

Gewicht / 14-20 gram

Status / stabiel

Hoewel duidelijk een nauwe verwant van de Gekraagde roodstaart, broedt deze soort in heel andere Habitats. Algemeen in oude steden en dorpen, kan hij ook worden verwacht bij ruïneuze gebouwen en industrieterreinen, die rotsen en kliffen simuleren. Vele broeden op afgelegen kliffen en in bergkloven, ver van stedelijke invloeden.

Foerageren

Hippend en springend op de grond of in een kort vluchtje vanaf een zitpost voordat hij terugvliegt vangt de Zwarte roodstaart kleine insecten en eet hij soms besjes.

Broeden

Het nest is op een richel of in een spleet, in een gebouw, een rots of op een klif. De 4-6 eieren hebben 13-17 dagen om uit te komen. De jongen vliegen in 12-19 dagen.

Trek

Verspreidt zich in de herfst naar het zuiden en westen.

Wanneer

Gehele jaar

Waar

Broedt lokaal in Brittannië, Europa ten zuiden van Zuid-Zweden en Denemarken. Trekt in de winter vanuit Noord en Oost-Europa naar het westen en zuiden tot Zuid-Ierland en Zuidwest-Engeland.

Advertenties